Loading...
Foto © Visit Limburg

Nieuwe fietsbeleving in Limburg: Fietsen tussen de Mijnterrils

Avatar Sven Nijs Sven Nijs
15 september 2024
Meer lezen

Limburg, bekend als dé fietsprovincie van Vlaanderen, heeft het fietsknooppuntennetwerk uitgebreid met een unieke ervaring: Fietsen tussen de Mijnterrils. Dit nieuwe traject in Nationaal Park Hoge Kempen bestaat uit een drijvende pontonbrug van 380 meter. De route verbindt de iconische mijnterrils van Eisden en biedt een indrukwekkend perspectief op het mijnlandschap.

Visit Limburg, een van onze belangrijkste partners, blijft vernieuwen en verrassen. Met de lancering van Fietsen tussen de Mijnterrils wordt het Limburgse fietsknooppuntennetwerk uitgebreid met een adembenemende nieuwe fietsbeleving in Nationaal Park Hoge Kempen. Dit nieuwe fietstraject verbindt de iconische mijnterrils van Eisden via een drijvende pontonbrug van 380 meter, die fietsers en wandelaars vlak boven het water meeneemt voor een 360°-uitzicht op het indrukwekkende mijnlandschap.

Fietsen tussen de Mijnterrils – © Visit Limburg

Dit project past perfect binnen het Limburgse knooppuntennetwerk, dat al meer dan 2.000 kilometer aan fietsplezier biedt. Het knooppuntensysteem, waarbij je van nummer naar nummer fietst, werd bijna drie decennia geleden gelanceerd en heeft de provincie omgetoverd tot een waar fietswalhalla. Nu biedt deze nieuwste fietsbeleving een extra dimensie: een unieke combinatie van natuur, erfgoed en innovatieve architectuur.

Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg, ziet in Fietsen tussen de Mijnterrils opnieuw een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het Limburgse fietstoerisme: “Met Fietsen tussen de Mijnterrils bieden we niet alleen een nieuw fietsavontuur, maar ook een unieke manier om de prachtige Limburgse natuur en geschiedenis te beleven. Dit project onderstreept onze ambitie om Limburg wereldwijd als fietsbestemming op de kaart te zetten.”

Volledig geïntegreerd op het fietsnetwerk

Fietsers kunnen tussen fietsknooppunt 502 en 565 het nieuwe fietstraject verkennen dat hen tussen de panoramaterril en de tweelingterril van Eisden leidt. De spiraalvormige brug biedt een ongeëvenaard perspectief op het landschap. Dankzij de transparante balustrade lijkt de brug boven het water te zweven, wat voor een spectaculaire ervaring zorgt zonder het natuurlijke landschap te verstoren.

Philtjens onderstreept het belang van continue vernieuwing binnen het toeristisch aanbod van Limburg: “Om koploper in fietstoerisme te blijven, moeten we durven vernieuwen. De toerist van nu wil verrast worden. Daarom kiezen we voor architecturale projecten die onze landschappen vanuit een ander perspectief laten beleven.”

Vierde Limburgse fietsbeleving

De drie andere Limburgse fietsbelevingen zoals Fietsen door het Water, Fietsen door de Bomen en Fietsen door de Heide hebben Limburg internationaal op de kaart gezet. Met Fietsen tussen de Mijnterrils wordt niet alleen een architectonisch meesterwerk gepresenteerd, maar ook een eerbetoon gebracht aan het industriële erfgoed van de mijnstreek. De route verbindt het unieke mijnlandschap met de rijke geschiedenis van de steenkoolontginning en het natuurherstel dat daarop volgde.

Philtjens besluit: “Onze ambitie is duidelijk: we willen niet alleen bezoekers blijven verrassen met vernieuwende fietservaringen, maar ook toerisme inzetten als middel om het welzijn en de welvaart van alle Limburgers te verhogen.”

Dankzij deze nieuwe toevoeging aan het fietsnetwerk kunnen fietsers niet alleen genieten van de Limburgse natuur, maar ook van een diepere beleving van het landschap en de geschiedenis. Verken het zelf en beleef het beste wat Limburg te bieden heeft op een manier die je nog nooit eerder hebt ervaren!

Je kan een fietstocht langs Fietsen tussen de Mijnterrils plannen met behulp van onze fietsrouteplanner.