Loading...

Wat is NodeMapp?

NodeMapp is een Belgisch bedrijf dat in 2011 werd opgericht door Sven Nijs. De missie bestaat eruit om miljoenen fietsers en wandelaars de mooiste routes langs knooppunten te laten ontdekken in delen van West-Europa via de platformen nodemapp.com (België-Wallonië, Nederland, Duitsland en Frankrijk), fietsknooppunt.be en wandelknooppunt.be (Vlaanderen). Ons kantoor is gevestigd op La Corbeille (Hulshout, niet ver van Westerlo en Aarschot in België). Op dit moment wordt NodeMapp gerund door 2 gedreven collega's:

Sven Nijs

Sven Nijs

Zaakvoerder
Web/mobile developer

Yannick Mertens

Yannick Mertens

Customer support
Marketing

Tot 2022 was NodeMapp enkel in Vlaanderen (België) actief met vlaanderen-fietsland.be en wandelknooppunt.be. NodeMapp is een Engelse woordspeling en betekent vrij vertaald Knooppuntkaart.

Wij zetten je op het mooiste pad

Fiets- en wandelknooppunten zijn een Belgische uitvinding. Al in 1995 plaatste de Belgische provincie Limburg het allereerste fietsknooppunt. Hugo Bollen (voormalig mijningenieur) zag in de mijnen hoe mijnwerkers met een knooppuntensysteem hun weg vonden in de ondergrondse gangen. Hij had het idee om dit ook bovengronds toe te passen om mensen op die manier langs de mooiste plaatsen te leiden.

In Belgisch Limburg werd in 1995 voor de eerste keer gebruik gemaakt van de typische blauwe fietsknooppunten. In andere gebieden en landen hebben fietsknooppunten vaak een groene kleur.

Nu, bijna 30 jaar later, wordt dit eenvoudige maar enorm populaire knooppuntensysteem toegepast in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. En er staan nog landen klaar om dit Belgische succes te kopiëren. Jaarlijks maken miljoenen fietsers en wandelaars gebruik van het meer dan 150.000 km lange fiets- en wandelnetwerk in hartje Europa.

Wandelknooppunten hebben vaak een rode kleur. Enkele jaren nadat het knooppuntenconcept werd toegepast voor fietsers werd het ook gebruikt voor wandelaars. De nummers leiden je langs de mooiste paadjes.

NodeMapp digitaliseert knooppunten

Vroeger (nu nog trouwens) gebruikten mensen papieren kaarten met daarop knooppunten. Maar ook hier heeft de digitale transformatie niet stilgestaan. Al in 2005 begon oprichter Sven Nijs zijn eerste website waarop fietsroutes digitaal werden aangeboden: vlaamsefietsroutes.be.

Tussen 2007 tot 2022 maken miljoenen fietsers gebruik van vlaanderen-fietsland.be

Samen met de stijgende populariteit van recreatief fietsen bouwde NodeMapp, toen nog een eenmanszaak, zijn toepassingen verder uit. Vlaamsefietsroutes.be werd vlaanderen-fietsland.be. In 2011 lanceerde Toerisme Provincie Antwerpen als eerste een wandelknooppuntennetwerk in het Merodegebied, het groene gebied in Westerlo en omgeving. NodeMapp lanceert als eerste een digitale routeplanner langs wandelknooppunten: wandelknooppunt.be.

In 2011 was wandelknooppunt.be de eerste digitale wandelknooppuntenplanner

Hoogtepunt in België

In 2021 bereiken vlaanderen-fietsland.be en wandelknooppunt.be meer dan 2.5 miljoen unieke bezoekers. NodeMapp beslist in 2022 om zijn horizon te verbreden: er wordt gestart met de ontwikkeling van een internationaal platform: nodemapp.com. In Vlaanderen blijft NodeMapp actief met fietsknooppunt.be en wandelknooppunt.be. Ook de populaire apps in Google Play en de App Store krijgen een grote update. Er wordt een samenwerking aangegaan met RouteYou, een ander Belgisch routeplatform dat al langer actief is in West-Europa.

NodeMapp wil het succesverhaal van vlaanderen-fietsland.be en wandelknooppunt.be opschalen en zijn populaire software ook aanbieden aan gebruikers buiten België op plaatsen waar (virtuele) knooppunten aanwezig zijn.

Virtuele knooppunten

NodeMapp wil ook innovatief uit de hoek komen. Er zijn heel wat gebieden die op korte termijn om verschillende redenen (budgetair, lokale regelgeving,…) geen fysieke knooppuntbordjes op het terrein zullen krijgen.

In 2020 lanceerde Toerisme Vlaams-Brabant in samenwerking met NodeMapp een eerste virtueel wandelnetwerk. Je vindt deze virtuele knooppuntennetwerken op onze routeplanners terug als paars gekleurde knooppunten en trajecten. Je vindt er geen knooppunten op het terrein maar je kan je op die plaatsen laten leiden door onze apps of met een GPS-toestel.

NodeMapp zal de komende jaren blijven inzetten op de verdere uitbreiding van fiets- en wandelknooppunten in West-Europa.